Old Maps Online Logo – Explore Historical MapsOld Maps Online Logo – Explore Historical Maps

Aktualności

Vylepšení nástroje Bounding Box

Opublikowano: 31 de maio de 2017

Modernizovali jsme náš nástroj Bounding Box a přidali nové funkce!

Nástroj je volně dostupný na adrese https://boundingbox.klokantech.com a umožňuje vizuální výběr zeměpisných souřadnic oblasti na mapě přímo ve webovém prohlížeči.

Jedná se o oblíbený nástroj, který pravidelně používá mnoho knihovníků po celém světě - při katalogizaci map. Umožňuje přímé kopírování a vkládání vybrané oblasti do knihovního systému v různých formátech, jako je MARC, DublinCore, FGDC nebo ISO 19139. Díky tomuto úsilí lze mapy objevit pomocí geografického vyhledávání - například na OldMapsOnline.org.

Je to praktické i pro pracovníky GIS - ti mohou získat ohraničení ve formátu GeoJSON, KML nebo OGC WKT pro použití v PostGIS nebo SQL.

Co je nového?

Vykreslený obdélník lze nyní pro větší přesnost otáčet (tažením kruhu v pravém dolním rohu) - to je často potřeba pro záznam oblastí map, které nejsou orientovány na sever - například mapy říčních koryt.

A k dispozici je také zcela nový nástroj "Polygon", který je přístupný po kliknutí na ikonu pětiúhelníku na levé straně. Ten umožňuje kreslit (a upravovat) libovolné tvary s vysokou přesností:

V obou případech je celá geometrie formátována do formátu MARC (pole 34 a 255). Lze zahrnout i hranice obalu, které se automaticky vypočítají a zobrazí jako čárkovaný obdélník na mapě.

Nástroj byl také aktualizován na nejnovější mapovou knihovnu (OpenLayers) a jako výchozí vrstvu podkladu nyní používáme mapy OpenStreetMap z open-source projektu OpenMapTiles.org.

Vývoj byl podpořen švýcarskými knihovnami v rámci projektu Kartenportal.CH.

Tagi: